Ronald Tolman

Beeldhouwer, schilder, graficus

Toggle sidebar

Ronald Tolman

Introductie

Beeldhouwer, schilder, tekenaar, graficus en maker van prentenboeken
Amsterdam 1948

Ronald Tolman woont en werkt sinds 1972 (zie biografie) in Beuningen aan de Waal bij Nijmegen. Het werk van Ronald Tolman bevindt zich in openbare ruimtes, overheidsgebouwen, bedrijven, musea en particuliere collecties en is regelmatig te zien op exposities.

In 2012 werd Ronald Tolman, op grond van internationale betekenis, onderscheiden als Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Carol van Eert, burgemeester van Beuningen, bij de uitreiking:

Het werk van betrokkene gaat over mensen. Op de manier waarop zij in de samenleving functioneren. Hoe zij een weg vinden tussen goed en kwaad. Met name de verhouding van de enkeling ten opzichte van de maatschappij. Hij ziet het individu vaak als vertolker van macht, de heerser, maar anderzijds ook als persoonlijkheid die tegen het gezag in opstand komt. In zijn werk zien we figuren, alleen of in groepen, op zoek naar evenwicht dat los van de tijd lijkt te bestaan.

Ronald de Leeuw, oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, schrijft in 'Ronald Tolman, sculpturen en etsen':

Ronald Tolman heeft in de loop der jaren belangrijke monumentale opdrachten uitgevoerd, hij heeft prijzen voor zijn werk gekregen en hij mag zich al geruime tijd koesteren in de genegenheid van een hardnekkige schare liefhebbers en verzamelaars die de ontvouwing van zijn oeuvre op de voet volgen.

Zie literatuur voor een volledige lijst van publicaties